Ajankohtaista koronaviruksesta 14.8.2020

Oulunkaaren alueella koronavirustilanne on pysynyt pitkään samana eikä uusia tartuntatapauksia ole todettu kesän aikana. Pohjois-Pohjanmaan ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueilla tilanne on pysynyt vakaana ja alueilla on todettu yksittäisiä tartuntoja. Pohjois-Pohjanmaalla tartuntoja on 152 ja Länsi-Pohjan alueella 151.

Annettujen ohjeiden noudattaminen korostuu kouluissa ja omassa arjessa

Vaikka tilanne on Oulunkaaren alueella rauhallinen, koronavirustartuntojen määrä on valtakunnallisesti kasvanut. Epidemian hallitsemiseksi on edelleen tärkeää noudattaa käsi- ja yskimishygieniaohjeita ja turvavälejä. Muista nämä ohjeet arjessa – ohjeet ovat tärkeitä erityisesti myös koululaisille:

  1. Pysyttele kotona flunssaisena, myöskään kouluun tai varhaiskasvatukseen ei saa osallistua, jos on flunssan oireita. Jos kyseessä ovat allergiaoireet tai yksittäiset aivastelut, voi osallistua varhaiskasvatukseen tai opetukseen.
  2. Pese kädet aina ulkoa sisälle tultaessa. Pese kädet myös ennen ruokailua ja aivastamisen ja yskimisen jälkeen. Pese kädet myös, kun ne ovat näkyvästi likaiset. Jos et pysty pesemään käsiä, käytä käsidesiä.
  3. Kuivaa kädet kertakäyttöisiin käsipyyhkeisiin.
  4. Aivasta tai yski kertakäyttönenäliinaan ja heitä se roskiin heti käytön jälkeen. Yski kyynärtaipeeseen, jos nenäliinaa ei ole saatavilla. Pese kädet heti yskimisen tai aivastamisen jälkeen.
  5. Vältä kasvojen koskettelua.
  6. Muista säilyttää 1 – 2 metrin turvaväli ja vältä tarpeettomia fyysisiä kontakteja sekä isoja ihmisjoukkoja.

Jos henkilöltä on otettu koronanäyte ja se on ollut negatiivinen, voi oireiden lieventyessä mennä töihin ja osallistua opetukseen tai varhaiskasvatukseen. Opetuksen ja varhaiskasvatuksen järjestäjille on laadittu erillinen ohjeistus koronaviruksen torjuntaan liittyen. Siitä löytyvät muun muassa tarkemmat ohjeet opetukseen ja varhaiskasvatukseen palaamisesta flunssaoireiden jälkeen sekä toiminnasta allergisen flunssan yhteydessä. Katso opetus- ja kulttuuriministeriön sekä THL:n laatima suositus täältä: https://minedu.fi/documents/1410845/22330894/OKM+THL+suositus+- +opetus+ja+varhaiskasvatus+4.8.2020.pdf/3a12db76-92f3-2da4-5717-92e552ebe798/OKM+THL+suositus+- +opetus+ja+varhaiskasvatus+4.8.2020.pdf?t=1596550832873 . Seuraa myös oman kunnan koulujen ja varhaiskasvatuksen antamia ohjeita.

Oulunkaaren infektiopoliklinikat ja koronavirustestit

Oulunkaaren infektiopoliklinikat toimivat normaalisti ja koronaviruksen testauskapasiteetti on toistaiseksi riittävä. Muistutamme infektiopoliklinikoille hakeutuvia ottamaan aina ensin yhteyttä oman terveysaseman ajanvarausnumeroon. Koronavirustestejä otetaan matalalla kynnyksellä. Tällä hetkellä liikkeellä on myös muita hengitystieinfektioita aiheuttavia viruksia. Koronaviruksen oireita voivat olla mm. yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut, vatsaoireet ja päänsärky. Testituloksia ei tarvitse itse kysellä terveysasemalta, sillä tulokset ilmoitetaan aina puhelimitse asiakkaalle tartuntatautivastaavan toimesta. Tulokset näkyvät myös Kanta-palvelussa. https://www.kanta.fi/omakanta. Testivastauksen saaminen kestää tällä hetkellä vähintään 2 vuorokautta.

Kasvomaskeista suositus THL:ltä

Yhtenä osana koronaviruksen leviämisen ehkäisemistä THL on laatinut suosituksen myös kasvomaskien käytöstä tietyissä tilanteissa. Oulunkaari suosittelee noudattamaan THL:n linjauksia.

Käytä maskia, kun:

  • olet joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja on vaikeaa välttää
  • olet matkalla koronavirustestiin ja kun odotat testin tulosta ja sinulla on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella
  • palaat riskialueelta Suomeen ja siirryt karanteeniin maahantulopaikasta, kuten lentokentältä. Käytä maskia lisäksi, jos sinulla on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
  • Kasvomaskia voi käyttää edelleen myös muissa tilanteissa, jos turvavälien pitäminen on mahdotonta.

Kasvomaski voi olla kertakäyttöinen tai uudelleen käytettävä kangasmaski. Maskin voi valmistaa kankaasta myös itse. Jotta kasvomaskista on hyötyä, on sen käytössä oltava huolellinen. Maskia on käsiteltävä puhtain käsin eikä sitä saa käyttää, jos se vaikeuttaa hengitystä kohtuuttomasti tai muut terveydelliset syyt estävät sen käytön. Tarvittaessa asiasta kannattaa keskustella oman lääkärin kanssa. Kasvomaski ei sovellu lapsille, ja sitä suositellaan käyttöön vasta 15 vuoden iästä alkaen. Kasvomaskin hankkii jokainen itse, mutta kunnat huolehtivat ilmaisten kasvomaskien saatavuudesta haavoittuvimmassa asemassa oleville.

THL:n videolta löydät tarkat ohjeet maskin käyttöön: https://www.youtube.com/watch?v=TEyRtvIJqII&feature=youtu.be .

Lisätietoa THL:n suosituksesta sekä kattavan muistilistan maskin käyttöön löydät täältä: https://thl.fi/fi/- /thl-suosittaa-kasvomaskin-kayttoa-toisten-suojaamiseksi-kasienpesu-ja-turvavalit-ovat-tarkeimmat-keinotehkaista-koronatartuntojaMuita uutisia