Koronaohjeistukset nyt syytä muistaa erityisen tarkasti

Pohjois-Pohjanmaan ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueiden koronatilanteessa ollaan STM:n luokittelun mukaisesti perusvaiheessa.

Epidemia on etenemässä kuitenkin molemmilla alueilla ja päivittäisten positiivisten koronanäytteiden lukumäärä kasvaa jatkuvasti. Myös Oulunkaaren alueella on havaittu yksittäisiä tartuntatapauksia ja altistumisia, jotka liittyvät Oulunkaaren ulkopuolisiin tartuntaketjuihin.

”Nyt on äärimmäisen tärkeää noudattaa koronaohjeistuksia. Meillä on vielä mahdollisuudet ehkäistä viruksen leviämistä alueellamme, mutta se vaatii kaikilta kuntalaisilta erityistä vastuunottamista. Meillä havaitut yksittäiset tartunnat on onnistuttu jäljittämään eikä jatkoaltistumisia ole havaittu. Olemme jatkuvasti valmiudessa, mikäli epidemiatilanne muuttuu alueella”, sanoo Oulunkaaren johtava lääkäri, ylilääkäri Tuula Saukkonen.

Pohjois-Pohjanmaan alueellinen koronakoordinaatioryhmä on suosittanut alueellaan etätyöhön siirtymistä 12.10. alkaen, jos se vain on työtehtävien puitteissa mahdollista. Myös terveydenhuollon maskisuositus on laajentunut lähikontaktissa tehtävään potilastyöhön. Suositus koskee myös potilaita, omaisia, opiskelijoita ja vierailijoita. Suosituksella halutaan suojata riskiryhmään kuuluvia potilaita. Myös Länsi-Pohjan alueella vastaavat suositukset ovat tulossa voimaan lähiaikoina.

Myös THL:n koronakaranteeniin liittyvä ohjeistus astuu voimaan maanantaina 12.10. Sekä omaehtoinen karanteeni että tartuntatautilääkärin asettama karanteeni lyhenevät tuolloin 14 päivästä 10 päivään. Muutos on tehty perustuen tutkimuksiin, joiden mukaan mahdollinen sairastuminen tapahtuu 5 – 10 päivän sisällä altistumisesta. Karanteenissa on erittäin tärkeää pysytellä kotona, jotta jatkoaltistumiset voidaan estää.

”Haluaisimme myös muistuttaa kuntalaisia siitä, että kaikkia terveydenhuollon aikoja voi edelleen käyttää. On kuitenkin tärkeää muistaa, että niin terveysasemalle kuin koronatesteihin voi tulla vain ajanvarauksella. Esimerkiksi laboratoriotiedustelut, ajanvaraukset ja reseptiuusinnat on nyt syytä hoitaa puhelimitse tai Omahoidon kautta. Myös etävastaanottoja kannattaa hyödyntää”, muistuttaa Tuula Saukkonen.

Tehokkaimmat tavat estää koronaviruksen leviämistä ovat edelleen turvavälien noudattaminen ja hyvä käsi- ja yskimishygienia. Lisäksi Pohjois-Pohjanmaan ja Länsi-Pohjan alueella on voimassa THL:n määrittelemä perustason maskisuositus. Sen mukaan maskeja suositellaan pitämään joukkoliikenteessä, matkalla koronavirustestiin ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella, sekä riskialueelta Suomeen saavuttaessa ja jos karanteenin aikana on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella. Kasvomaskia voi käyttää myös muissa tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista.

 

Lisätietoja

Tuula Saukkonen, johtava lääkäri, ylilääkäri, Oulunkaari P. 050 597 9971, tuula.saukkonen@oulunkaari.com

Leena Pimperi-Koivisto, kuntayhtymän johtaja, Oulunkaari P. 050 395 0331, leena.pimperi-koivisto@oulunkaari.comMuita uutisia