Koronarokotukset Simossa -tilanne 17.3.2021

 

KORONAROKOTUKSET SIMOSSA – tilanne 17.3.2021

Oulunkaari siirtyy noudattamaan THL:n uusinta, viime viikolla julkaistua ohjeistusta rokotusjärjestyksestä. Jos olet jo saanut koronarokoteajan, se on voimassa normaalisti.

THL:n uuden ohjeistuksen mukaan Astra Zenecan rokotetta voidaan antaa aiemmasta poiketen myös yli 70-vuotiaille. Simossakin ehdittiin jo aloittaa alle 70-vuotiaiden riskiryhmäläisten rokotukset Astra Zenecalla, mutta ne keskeytetään siksi ajaksi, että kaikki yli 70-vuotiaat ovat saaneet rokotteen. Näillä näkymin alle 70-vuotiaiden riskiryhmäläisten rokotukset jatkuvat jälleen huhtikuussa.

Jatkossa kaikkia kolmea Suomessa hyväksyttyä rokotetta voidaan antaa yli 70-vuotiaille, mikä nopeuttaa ikäihmisten rokotetahtia. Yli 70-vuotiaiden osalta sairaudet eivät vaikuta rokotusjärjestykseen, vaan vuoro määräytyy pelkästään iän mukaan.

Tällä hetkellä yli 80-vuotiaiden ja heidän kanssaan asuvien omaishoitajien rokotukset ovat Simossa loppusuoralla. Henkilökunta soittaa ja tarjoaa aikaa, joten kuntalaisten ei tarvitse tehdä mitään muuta kuin odottaa. Rokotusvuorossa olevien kannattaa vastata myös itselle tuntemattomiin numeroihin. Jos kuntalainen ei vastaa ensimmäisellä kerralla, henkilökunta yrittää tavoittaa uudestaan.

75-79-vuotiaiden ja heidän omaishoitajiensa rokotukset alkavat Simossa näillä näkymin maaliskuun viimeisellä viikolla. Heidän jälkeensä vuorossa ovat 70-74-vuotiaat ja heidän omaishoitajansa.

Koronaan liittyvää työtä tekevät työntekijät sekä ikäihmisten asumisyksiköiden asukkaat ja henkilökunta ovat saaneet ensimmäisen rokotteen ja osa jo vahvistusrokotteenkin.

Seuraamme tiiviisti, muuttuvatko kuntalaisten rokottamiskuljetukset jatkossa Kela-korvattaviksi. Virallista valtakunnallista päätöstä Kela-korvauksista ei toistaiseksi ole, joten toistaiseksi henkilökuntamme ei voi kirjoittaa taksi-lappuja.

Kotona rokottaminen ei valitettavasti ole mahdollista, sillä rokotteet ovat hyvin vaativia kuljettaa ja säilyttää. Lisäksi koronarokotteissa kuten muissakin rokotteissa on aina anafylaktisen shokin vaara, minkä vuoksi on tärkeää, että rokotepaikalla on riittävästi henkilökuntaa ja asianmukaiset välineet mahdollisen shokin tai muiden jälkioireiden varalta.

Viimeisen viikon aikana koko Oulunkaarella annettiin noin 600 rokotusta. Ensimmäisen rokotteen on Oulunkaarella saanut tällä hetkellä noin 3700 henkilöä, ja toisenkin rokotteen saaneita on noin 430 henkilöä. Alueen kokonaisväkiluku on noin 26 200, kun mukaan lasketaan myös alle 16-vuotiaat. Tällä hetkellä Suomessa ei ole tehty päätöstä alle 16-vuotiaiden rokottamista. Rokotusmäärien tiedot päivittyvät parin päivän viiveellä.

Monissa kunnissa koronarokotteita annetaan jo 75-79-vuotiaille. Simoon ei ole kuitenkaan vielä saatu rokotteita kaikkia yli 80-vuotiaita varten. Tilanne johtuu muun muassa kunnan ikärakenteesta, jossa on suhteessa enemmän yli 80-vuotiaita kuin esimerkiksi ympäröivissä kaupungeissa.

-Rokotemäärien tasaamisesta on käyty neuvotteluja muiden alueen kuntien ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin kanssa, ja toivomme, että Simon tilanne paranee parin lähiviikon aikana. Rokotteita annetaan Simossa koko ajan sitä mukaa, kun niitä Simoon saadaan, Oulunkaaren terveyspalvelujohtaja Liisa Cajan-Suokas toteaa.

Jos epäilee sairastavansa koronaa, tulee soittaa Simon terveysaseman ajanvarausnumeroon 08 5875 6900. Rokotuskysymyksissä sen sijaan tulee soittaa Simon koronarokotusnumeroon 08 5875 5013, joka palvelee ma-to klo 8-9. Rokotusnumeroista voi kysyä lisätietoja koronarokotuksiin liittyen. Myös saamansa ajan voi muuttaa tai perua. Aikoja ei voi varata itse, vaan toistaiseksi henkilökunta soittaa kotiin ja tarjoaa aikaa.

Rokotusajan saaneet ovat olleet Oulunkaarella tyytyväisiä, ja rokotuksiin on tultu mielellään. Pistämisen jälkeen kuntalaisilla on ilmennyt jonkin verran tavanomaisia rokotusten jälkioireita, kuten paikallista kipua, nivelkipuja ja lyhytaikaista lämmönnousua.

-Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea on saanut muutamia ilmoituksia epäilyistä, että Astra Zenecan koronarokotteen jälkeen olisi aiheutunut veritulppa. Kuolemantapauksia Suomessa ei kuitenkaan ole todettu. Toistaiseksi Suomessa ei ole osoitettu, että mahdolliset veritulpat olisivat johtuneet nimenomaan rokotteesta. Sekä Fimea, THL että Euroopan lääkevirasto EMA selvittävät asiaa, Cajan-Suokas toteaa.

Vs. perhekeskuskoordinaattori Kirsi Kähkönen jatkaa rokotuksiin liittyvän lisähenkilökunnan rekrytointia kevään ja kesän rokotuksia varten. Työntekijöitä tarvitaan tuolloin sekä puhelinpalveluun, ajanvaraustyöhön että itse rokotustapahtumiin.

Ohjeet rokotukseen saapuvalle

-Tule vain terveenä. Jos sinulla on koronaan liittyviä oireita kuten vähäisiäkin flunssan oireita, peru sinulle varattu aika.

-Käytä maskia ja käsidesiä. Pidä turvaväli muihin rokotettaviin.

-Varaudu todistamaan henkilöllisyytesi.

-Rokote pistetään olkavarteen, joten kannattaa pukeutua niin, että olkavarren saa helposti paljaaksi.

-Varaa aikaa mahdolliseen jonottamiseen. Koronarokotteet kuten muutkin rokotteet voivat aiheuttaa haittavaikutuksia rokotteen saamisen jälkeen, minkä vuoksi vointiasi seurataan 15 minuuttia rokotuspaikalla.

-Saat rokotuspaikalta ohjeet, miten sinun kuuluu toimia, jos sinulla tulee rokotuksesta oireita.

-Ensimmäinen rokote ei anna vielä kattavaa suojaa koronavirusta vastaan, joten myös rokotuksen jälkeen tulee noudattaa käsienpesu-, maski- ja turvaväliohjeita. Jos saat rokotuksista huolimatta koronaan liittyviä oireita, ota yhteyttä terveysasemalle.

Lisätietoja

–vs. perhekeskuskoordinaattori Kirsi Kähkönen, kirsi.kahkonen@oulunkaari.com, 050 353 6711 –terveyspalvelujohtaja, johtava lääkäri Liisa Cajan-Suokas, liisa.cajan-suokas@oulunkaari.com, 040 630 1336

 

THL:n määrittelemä rokotejärjestys

Koronapotilaita hoitava terveydenhuollon henkilöstö sekä ympärivuorokautisen hoivan henkilöstö ja asukkaat
1. 1. Teho-osastojen henkilökunta
1.2. Todettuja tai epäiltyjä covid-19-potilaita hoitavien vuodeosastojen ja päivystysosastojen sekä ensihoidon henkilökunta
1.3. Todettuja tai epäiltyjä covid-19-potilaita hoitavien infektiovastaanottojen henkilökunta, koronanäytteenottojen henkilökunta ja koronavirusdiagnostiikkaa tekevä laboratoriohenkilökunta
1.4. Iäkkäiden sosiaalihuollon asumispalvelujen ja laitoshoidon tehostetun palvelun toimintayksikköjen eli ympärivuorokautisen hoivan asukkaat ja henkilökunta
1.5. Kriittinen sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö rajatusti, esimerkiksi elinsiirtoyksikköjen henkilökunta

2.1. Ikääntyneet ja henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistavia perussairauksia
2.1.1. Kaikki 80-vuotiaat ja sitä vanhemmat, mukaan lukien samassa taloudessa asuvat omaishoitajat ja ikääntyneet 2.1.2. Kaikki 75–79-vuotiaat, mukaan lukien samassa taloudessa asuvat omaishoitajat ja ikääntyneet
2.1.3. Kaikki 70–74-vuotiaat, mukaan lukien samassa taloudessa asuvat omaishoitajat ja ikääntyneet
2.1.4. Alle 70-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus
2.1.5. Alle 70-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus

2.2. Muu koronavirukselle altistuva henkilöstö ja terveyden kantokyvyn kannalta muu keskeinen henkilöstö

Muu aikuisväestö

Lisätietoja THL:n rokotusjärjestyksestä THL:n sivuilla>>
https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/tarttuminen-ja-suojautuminen-koronavirus/rokotteet-ja-koronavirus/rokotusjarjestys-ja-covid-19-taudin-riskiryhmat

 

 Muita uutisia