Koronatilanne edelleen rauhallinen

Muista ohjeistukset, lataa Koronavilkku, harkitse matkustamista

Koronatilanne pysyttelee Oulunkaaren alueella edelleen rauhallisena. Emme kuitenkaan alueellamme tee poikkeusta muusta Suomesta, vaan tartuntaryppäiden ilmaantuminen ja altistumiset ovat mahdollisia meilläkin. Kuten olemme huomanneet, niitä nousee tasaisin väliajoin esille ympäri maata. Monet näistä ryppäistä ovat saaneet alkunsa nuorten aikuisten illanistujaisista ja baari-illoista. Myös erilaisissa harrastuspiireissä ja työyhteisöissä on jouduttu vastakkain korona-altistumisten kanssa.

Vaikka ohjeistukset ja muistutukset saattavat jo väsyttää, on ryppäiden ilmaantuessa kuitenkin jälleen muistutettava perusasioista koronaviruksen torjunnassa. Näistä tärkein on se, ettei liikkeelle lähdettäisi vähäisissäkään flunssan oireissa. Jos siis vähänkään tuntee, ettei ole täysin terve, kannattaa pysyä kotosalla. Myös turvavälejä ja käsi- ja yskimishygieniaohjeita sekä maskisuosituksia on syytä noudattaa, nousipa tunnelma tapaamisessa kuinka korkealle tahansa! Koronavirus on erittäin harvoin vaarallinen nuorille ja hyväkuntoisille ihmisille, mutta oireetonkin saattaa tartuttaa jonkun riskiryhmään kuuluvan ja näin riskeerata tämän hengen.

Meille tartuntatautiviranomaisille korona on edelleen jatkuvasti läsnä. Muistutammekin, että voit osaltasi auttaa meitä tartuntojen jäljittämisessä lataamalla Koronavilkku-sovelluksen. Se on THL:n tuottama sovellus, jonka avulla saa tiedon mahdollisesta koronavirusaltistumisesta. Sovellus pohjautuu siihen, että puhelin tallentaa tiedot eri käyttäjien kohtaamisesta puhelimen lähettämän satunnaisen tunnuskoodin perusteella. Mikäli koronavirustauti todetaan, Koronavilkkua käyttävä henkilö saa meiltä terveydenhuollosta avauskoodin, jonka voi syöttää sovellukseen ja näin varoittaa kohdattuja ihmisiä mahdollisesta altistumisesta. Voit myös itse saada varoituksen, jos olet altistunut. Yksityisyydensuoja on terveydenhuollossa äärimmäisen tärkeää, ja siksi se on tarkkaan huomioitu myös Koronavilkussa: sovellus ei tallenna nimeä, syntymäaikaa, yhteystietoja tai sijaintitietoja eikä se pysty selvittämään sinun tai tapaamiesi ihmisten henkilöllisyyttä. Toivottavasti mahdollisimman moni Oulunkaaren alueen kuntalainen ja mökkiläinen lataa sovelluksen – siitä kiitämme jo etukäteen!

Valtioneuvosto linjasi juuri uudelleen matkustamiseen liittyviä rajoituksia, ja esimerkiksi Ruotsista ja Norjasta saapuvien matkustajien rajoitukset poistuvat 19.9. Hallitus myös määritteli korkeamman ilmaantuvuuden alueiksi ne maat, joissa koronaviruksen ilmaantuvuusluku on 25 tartuntaa 100 000:aa kohti. Suosittelemme edelleen harkitsemaan ulkomaille matkustamisen tarpeellisuutta kunnolla, jotta tilanne saadaan pysymään hallinnassa. Moni ei myöskään esimerkiksi tiedä, että omaehtoisesti riskimaihin matkustavalla ei välttämättä ole oikeutta karanteenista johtuvaan Kelan päivärahaan. Kävisikö matkustuskohteeksi siis sittenkin joku kotimainen kohde? Meillä Oulunkaaren alueellakin on hienoja ulkoilu- ja matkustuskohteita, joita hyödyntämällä voimme ehkäistä koronaviruksen leviämistä ja samalla tukea oman alueemme taloutta ja elinvoimaa.

Toivotamme kaikille kuntalaisille mukavaa syksyä sekä malttia, muistia ja ymmärrystä koronaviruksen torjunnassa.

 

Tuula Saukkonen, johtava lääkäri, ylilääkäri, Oulunkaari

Ritva Väisänen, vt. terveyspalvelujohtaja, OulunkaariMuita uutisia