Länsi-Pohjassa voimassa olevat koronasuositukset ja -rajoitukset

Koronavirustilanne on Länsi-Pohjan alueella kiihtymisvaiheessa.

Uutinen julkaistu alunperin Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin verkkosivuilla.

Kaikki yli kymmenen hengen tapahtumat ja kokoontumiset suositellaan siirrettäväksi myöhempään ajankohtaan. Suositus on voimassa 31.12.2020 asti. Mikäli yleisötapahtumaa ei voida siirtää, tulee tapahtuman järjestämisessä noudattaa Lapin Aluehallintoviraston ohjeita. Tapahtuman järjestäjän on valvottava ohjeiden noudattamista. Tapahtumissa, joita ei voida siirtää, suositellaan vahvasti turvavälien huomioimisen lisäksi käyttämään kasvomaskia.

Yli 18-vuotiaiden sisätiloissa tapahtuvat ryhmämuotoiset harrastustoiminnat suositellaan keskeytettäväksi 31.12.2020 saakka.

Etätyötä ja etäkokouksia suositellaan työtehtävien niin salliessa ja jos ne työnantajan linjauksen mukaan ovat mahdollisia.

Kasvomaskia suositellaan käytettäväksi kaikissa tilanteissa, joissa riittäviä turvavälejä ei voida taata. Erityisesti riskiryhmien on syytä muistaa maskin käyttö. Kirurgista suu-nenäsuojainta suositellaan terveydenhuoltohenkilöstölle kaikessa potilastyössä, mikäli turvavälit eivät toteudu. Suositus koskee myös potilaita, omaisia, vierailijoita ja opiskelijoita. Sosiaalihuollon ympärivuorokautisen hoidon toimintayksiköissä suositus henkilökunnan ja vierailijoiden suu-nenäsuojainten käytöstä on ollut voimassa jo aiemmin ja jatkuu entisenlaisena.

Vierailujen rajoittaminen sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköissä ja niihin rinnastettavissa toimipisteissä. Vierailuista on sovittava toimintayksikön kanssa. Vierailijoiden on oltava oireettomia ja heitä voi olla 1-2 kerrallaan. Vierailulla käytetään kasvomaskia. Myös käsihygieniasta ja turvaväleistä tulee huolehtia. Toimintayksiköt vastaavat vierailujen turvallisesta suunnittelusta ja toteuttamisesta. Näihin saa tarvittaessa neuvoja ja tukea Länsi-Pohjan keskussairaalan infektiontorjuntayksikön hygieniahoitajilta.

Ravitsemusliikkeiden aukioloaikojen suhteen noudatetaan valtioneuvoston linjauksia. Lapin alueen matkailu- ja ravintola-alan terveysturvallisuusohjeet voit lukea koronaturvallinenlappi.fi-sivustolta. Länsi-Pohjan alueellinen pandemiatyöryhmä suosittelee vahvasti, että epidemian kiihtymisvaiheessa alueen anniskeluravintolat lopettaisivat anniskelun kello 22.00 ja sulkisivat ovensa viimeistään kello 23.00.

Rajat ylittävää matkustamista ulkomaille ei lainkaan suositella. Myös kotimaassa matkustaminen tulee rajata vain välttämättömiin tilanteisiin. Oman alueen ulkopuolelle ja erityisesti Uudellemaalle matkustamista tulee välttää.

Rajayhteisöön kuuluvat ja päivittäinen työmatkaliikenne voi asioida Haaparannalla tai ylittää länsirajan ilman omaehtoisen 10 vuorokauden karanteenin suositusta. Länsi-Pohjassa rajayhteisöön kuuluvat Tornion ja Ylitornion asukkaat. Muiden kuntien asukkailla omaehtoisen karanteenin suositus on voimassa.

Influenssarokotusta suositellaan aivan kaikille (6 kk vanhemmille), kansallisen rokotusohjelman kohderyhmien lisäksi erityisesti myös asiakastyössä toimiville. Koska sekä influessa että koronavirus ovat liikkeellä samaan aikaan, influenssarokotus voi suojata molempien tautien vakavilta muodolta.

Ennaltaehkäisy: Länsi-Pohjan alueellinen pandemiatyöryhmä antaa suosituksia, joiden tarkoitus on turvata väestön terveydentila, terveydenhuollon toimintakyky, ennaltaehkäistä ja rajoittaa koronavirusepidemian leviämistä.

Oireisena pysy kotona, tee Omaolo-testi ja mene tarvittaessa koronavirustestiin. Huolehdi aina käsihygieniasta ja turvaväleistä. Lataa koronavilkku. Vältä ylimääräisiä lähikontakteja.

Muiden sairauksien hoito: Huolehdi olemassa olevan sairautesi hoidosta ja hakeudu tutkimuksiin ja hoitoon pitkäkestoisten oireiden kanssa.Muita uutisia