Länsi-Pohjasta löytynyt eteläafrikkalaista virusvarianttia - kiihtymisvaihe jatkuu

 

Länsi-Pohjan alueella todettiin viime viikolla 14 koronavirustartuntaa ja viisi laajaa joukkoaltistu-mista. Karanteeniin määrättiin noin 250 henkilöä. Tarkemmassa analyysissä kahdessa viime viikolla otetussa näytteessä on todettu eteläafrikkalaista virusvarianttia, joka on villityyppistä koronavirusta hieman tartuttavampi.
Jatkotartuntoja näistä tapauksista ei kuitenkaan ole toistaiseksi todettu. Myös oireettomia karanteenissa olevia henkilöitä tullaan tällä viikolla testaamaan eteläafrikkalaisen virusmuunnoksen va-ralta.
Kuluvalla viikolla on todettu 1 uusi koronavirustapaus, jonka jäljitys on kesken.
Epidemiatilanne on Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella yhä kiihtymisvaiheessa. Nykyiset ko-ronarajoitukset ja -suositukset ovat voimassa 25.4.2021 saakka. Mahdollisuutta rajoitusten purkamiseen arvioidaan pandemiatyöryhmän kokouksessa 21.4.2021. Kaikki Länsi-Pohjan alueella voimassa olevat koronasuositukset ja -rajoitukset on koottu sairaanhoitopiirin verkkosivuille.
Länsi-Pohja ei kannata rokotteiden suuntaamista
Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri ei kannata rokotteiden suuntaamista Etelä-Suomeen. Sairaanhoitopiiri on antanut asiasta lausunnon yhdessä muiden pohjoisten sairaanhoitopiirien kanssa. Rokotteiden suuntaaminen olisi hidas keino vaikuttaa epidemiatilanteeseen.
Länsi-Pohjan alueella yli 70-vuotiaiden rokotukset ovat edenneet hyvin. Arvioiden mukaan kaikki rokotteen haluavat yli 70-vuotiaat saadaan rokotettua lähiviikkojen aikana. Tämän jälkeen rokotukset jatkuvat riskiryhmäläisiin, vanhimmista ikäluokista alkaen. Kunnat tiedottavat rokotuksista omilla verkkosivuillaan.
Myös rokotettujen on edelleen noudatettava koronasuosituksia ja -rajoituksia. Ulkomailta Suomeen saapuvien rokotettujen on noudatettava omaehtoista karanteenia kuten rokottamattomienkin.
Länsi-Pohjan alueellinen pandemiatyöryhmä
Lisätietoja antaa: johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila, 040 352 1097Muita uutisia