Oulunkaaren alueellakin havaittu koronatartuntoja ja -altistumisia

Koronavirusepidemia on Oulunkaarella edelleen sosiaali- ja terveysministeriön määrittelemässä perusvaiheessa.

Viime viikkojen aikana kuntayhtymän alueella on havaittu yksittäisiä koronavirustartuntoja ja myös altistumisia. Pudasjärvellä, Simossa, Utajärvellä ja Vaalassa koronavirustartuntoja on kaikissa alle 5. Iissä tartuntoja on tällä hetkellä 11.

Oulunkaaren alueelle ulottuu myös ulkopaikkakunnilta tulleita altistumisketjuja, jotka on pystytty jäljittämään. Pudasjärven Pikku-Syötteellä havaitun korona-altistumisketjun tuloksena on asetettu karanteeniin 317 ihmistä, joista suurin osa on Oulunkaaren ulkopuolisilta paikkakunnilta. Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella tartunnat ovat lisääntyneet huolestuttavasti ja näiden johdosta on asetettu karanteeniin suuri määrä ihmisiä. Alueella on useampi laaja tartuntaketju.

”Alueellamme on tullut esille joitakin tartuntoja ja altistumisia, ja olemme ne pystyneet hyvin jäljittämään ja saamaan hallintaan. Väistämättä näitä uusia altistumisia ja tartuntojakin vielä tulee, mutta silloinkin on syytä pysytellä rauhallisena. Esimerkiksi infektiopoliklinikalle ei pidä mennä ilman ajanvarausta. Jos epäilee altistumista tai tartuntaa, on syytä ottaa yhteyttä ensin puhelimitse terveysasemalle. Sieltä kartoitetaan testaamisen tarve ja toimenpiteet. Oireettomia potilaita ei yleensä ottaen testata”, sanoo Oulunkaaren johtava lääkäri, ylilääkäri, Tuula Saukkonen.

Koronaepidemia on ollut Pohjois-Pohjanmaan ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirien alueilla pitkään STM:n määrittelemällä perustasolla, vaikka tartuntojen määrä on lisääntynyt tasaisesti. Oulussa epidemia on kuitenkin etenemässä kiihtymisvaiheeseen.

”Pohjois-Pohjanmaan alueellinen COVID19-koordinaatioryhmä päätti uusista suosituksista Oulun kaupungin alueelle. Esimerkiksi maskeja tulee käyttää julkisissa sisätiloissa ja myös ryhmämuotoiseen harrastamiseen on annettu ohjeistuksia. Oulussa asioivien tai työssä käyvien kannattaa tietysti muistaa aluetta koskevat ohjeet, esimerkiksi maskin käyttö kauppa-asioinneissa. Myös Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri on suositellut kasvomaskin käytön lisäämistä”, sanoo Oulunkaaren vt. terveyspalvelujohtaja Ritva Väisänen.

Oulunkaaren alueella voimassa ovat edelleen perustason suositukset. Isoja kokoontumisia ja juhlia on syytä välttää myös perhepiireissä. Myös etätyö on suositeltavaa kaikille, joille se on mahdollista. Oulunkaaren alueella suu- ja nenäsuojia suositellaan käyttöön joukkoliikenteessä, riskialueilta saapuessa tai matkalla koronatestiin tai, jos näiden aikana on välttämätön tarve liikkua kodin ulkopuolella. Suojaimia on suositeltavaa käyttää myös muissa tilanteissa, joissa turvavälit eivät toteudu, esimerkiksi ruuhkaisissa kaupoissa. Myös terveydenhuollon potilastyössä käytetään maskia ja suositus koskee myös potilaita. Koronaviruksen leviämisen ehkäisemisessä on edelleen tärkeää muistaa myös perusohjeet: hyvä käsi- ja yskimishygienia ja turvavälit. Lisäksi sairaana on syytä pysytellä kotosalla ja hakeutua koronatestiin matalalla kynnyksellä, kun flunssan oireita ilmenee.

Lisätietoja:

Tuula Saukkonen, johtava lääkäri, ylilääkäri, Oulunkaari P. 050 597 9971, tuula.saukkonen@oulunkaari.com

Ritva Väisänen, vt. terveyspalvelujohtaja, Oulunkaari P. 050 348 0517, ritva.vaisanen@oulunkaari.comMuita uutisia