Oulunkaaren koronarokotustiedote 23.2.2021

Oulunkaaren koronarokotustiedote 23.2.2021

Oulunkaaren kunnissa rokotetaan tällä hetkellä:
– 80-vuotiaita ja sitä vanhempia sekä heidän kanssaan samassa taloudessa asuvia omaishoitajia
– Alle 70-vuotiaita riskiryhmäläisiä

70-80-vuotiaiden rokotukset eivät ole jääneet välistä, vaan heidän rokotuksensa alkavat heti yli 80-vuotiaiden jälkeen, näillä näkymin maaliskuussa. Alle 70-vuotiaita riskiryhmäläisiä rokotetaan tällä hetkellä jo ennen 70-80-vuotiaita, koska alle 70-vuotiaiden rokotukset tapahtuvat eri rokotteilla kuin yli 70-vuotiaiden rokotukset.

Kuntalaisten ei tarvitse tehdä mitään, vain odottaa yhteydenottoa. Toistaiseksi rokotuksiin kutsutaan soittamalla henkilölle kotiin, joten rokotusvuorossa olevien kannattaa vastata myös itselle tuntemattomiin numeroihin. Jos kuntalainen ei vastaa ensimmäisellä kerralla, henkilökunta yrittää tavoitella uudestaan. Tarvittaessa, jos esimerkiksi ikäihminen ei vastaa, Oulunkaaren henkilökunta ottaa lopulta yhteyttä omaisiin. Kukaan ei siis jää rokottamatta sen takia, että ei olisi huomannut vastata puhelimeen. Tällä hetkellä vuorossa olevien ryhmien rokottaminen kestää vielä useamman viikon, joten ei kannata hätääntyä, jos puhelua ei vielä kuulu.

Alle 70-vuotiaista riskiryhmäläisistä ensimmäisenä ovat vuorossa henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus. Tällaisia sairauksia ovat esimerkiksi elin- tai kantasolusiirto, tietyt syövät, vaikea puolustusjärjestelmän häiriö, vaikea krooninen munuais- tai keuhkosairaus, kakkostyypin diabetes ja downin oireyhtymä. Sen, kuuluuko henkilö riskiryhmään, arvioi hoitava lääkäri yhdessä Oulunkaaren muun henkilökunnan ja tarvittaessa Oys:n kanssa. Esimerkiksi syöpäpotilaiden rokotukset järjestetään niin, että ne sopivat ajallisesti yhteen mahdollisten syöpähoitojen kanssa.
Lisätietoja riskiryhmään kuuluvista THL:n sivuilla>>

Kela ei korvaa rokotusmatkoja, joten Oulunkaaren henkilökunta ei voi valitettavasti kirjoittaa taksilappuja. Rokotuksia järjestetään osassa kuntia myös iltaisin tai lauantaisin, jolloin omaisilla on paremmat mahdollisuudet huolehtia kuljetuksista.

Koronaan liittyvää työtä tekevät työntekijät sekä ikäihmisten asumisyksiköiden asukkaat ja henkilökunta ovat saaneet ensimmäisen rokotteen ja osa jo vahvistusrokotteenkin. Vahvistusannos annetaan jatkossa 12 viikkoa ensimmäisestä rokotteesta. Henkilökunta antaa kummatkin rokotusajat puhelimessa kerralla.

Oulunkaaren alueella ensimmäisen rokotteen on saanut tällä hetkellä noin 1600 henkilöä. Toisenkin rokotteen saaneita on noin 380 henkilöä. Rokotusmäärien tiedot päivittyvät parin päivän viiveellä. Tilanne etenee Oulunkaaren eri kunnissa väkilukuihin suhteutettuna tasaisesti. Rokotteita annetaan koko ajan sitä mukaa, kun niitä Oulunkaarelle saadaan.

Jos epäilee sairastavansa koronaa, tulee soittaa oman terveysaseman ajanvarausnumeroon. Rokotuskysymyksissä sen sijaan tulee soittaa kuntakohtaiseen koronarokotusnumeroon. Ajantasaista tietoa rokotusten etenemisestä saa muun muassa Oulunkaaren nettisivuilta, Facebook-tililtä ja paikallismedioista.

-Yhteistyö neuvola- ja terveyspalveluiden, vanhuspalvelujen sekä Oulunkaaren työterveysyhtiön kesken on ollut sujuvaa. Lisähenkilökuntaa on löytynyt toistaiseksi mukavasti muun muassa eläköityneistä terveydenhoitajista. Lisäksi esimerkiksi Vaalassa aulaemäntinä ovat toimineet paikalliset Martat, terveyspalvelujohtaja Liisa Cajan-Suokas kiittelee.

Vs. perhekeskuskoordinaattori Kirsi Kähkönen jatkaa rokotuksiin liittyvän lisähenkilökunnan rekrytointia edelleen tulevia kevään ja kesän massarokotuksia varten. Työntekijöitä tarvitaan sekä puhelinpalveluun, ajanvaraustyöhön että itse rokotustapahtumiin.

-Ikäihmiset ovat olleet iloisia saadessaan rokotusajan. Lisäksi itse rokotustilanne on tarjonnut vaihtelua arkeen. Rokotuksen jälkeen vointia seurataan rokotuspaikalla 15 minuutin ajan, mikä on tarjonnut mukavan turvavälein tapahtuvan rupattelutuokion muiden rokotettavien kanssa, vastaanottojen palveluesimiehet kertovat.

 

Ohjeet rokotukseen saapuvalle

-Tule vain terveenä. Jos sinulla on koronaan liittyviä oireita kuten vähäisiäkin flunssan oireita, peru sinulle varattu aika.

-Tarkista, että tulet oikeaan paikkaan. Rokotus voi olla kunnassasi myös muualla kuin terveysasemalla.

-Käytä maskia ja käsidesiä. Pidä turvaväli muihin rokotettaviin.

-Rokote pistetään käsivarteen, joten kannattaa pukeutua niin, että käsivarren saa helposti paljaaksi.

-Varaa aikaa mahdolliseen jonottamiseen ja että voit viipyä rokotuspaikalla 15 minuuttia vielä rokottamisen jälkeen. Koronarokotteet kuten muutkin rokotteet voivat aiheuttaa haittavaikutuksia rokotteen saamisen jälkeen, minkä vuoksi vointiasi seurataan 15 minuuttia rokotuspaikalla.

-Saat rokotuspaikalta ohjeet, miten sinun kuuluu toimia, jos sinulla tulee rokotuksesta oireita.

-Ensimmäinen rokote ei anna vielä kattavaa suojaa koronavirusta vastaan, joten myös rokotuksen jälkeen tulee noudattaa käsienpesu-, maski- ja turvaväliohjeita. Jos saat rokotuksista huolimatta koronaan liittyviä oireita, ota yhteyttä omalle terveysasemallesi.

 

Kuntakohtaiset rokotusnumerot ja soittoajat

Rokotusnumeroista voi kysyä lisätietoja koronarokotuksiin liittyen. Myös saamansa ajan voi muuttaa tai perua. Tällä hetkellä ajanvarauksia ei voi tehdä itse, vaan henkilökunta soittaa kotiin ja tarjoaa aikaa.

II:
rokotusnumero 08 5875 5011 palvelee ma-pe klo 8-9

PUDASJÄRVI:
rokotusnumero 08 5875 5012 palvelee ma-pe klo 8-9
rokotuspaikka: Pudasjärven terveysasema / neuvola, Juhontie 8

SIMO:
rokotusnumero 08 5875 5013 palvelee ma-to klo 8-9
rokotuspaikka: Simon terveysasema, Varkkermontie 1

UTAJÄRVI:
rokotusnumero 08 5875 5014 palvelee ma-pe klo 8-9
rokotuspaikat: Utajärven terveysasema, Kirkkotie 38, sekä Nuoriso- ja liikuntatalo, Koulutie 4

VAALA:
rokotusnumero 08 5875 5015 palvelee ma-pe klo 8-9
rokotuspaikka: Väistölä eli entinen Videran/Postin talo, Vaalantie 40

 

Lisätietoja toimituksille

–terveyspalvelujohtaja Liisa Cajan-Suokas, liisa.cajan-suokas@oulunkaari.com, 040 630 1336
–vs. perhekeskuskoordinaattori Kirsi Kähkönen, kirsi.kahkonen@oulunkaari.com, 050 353 6711

 

THL:n määrittelemä rokotejärjestys

 1. Koronapotilaita hoitava terveydenhuollon henkilöstö sekä ympärivuorokautisen hoivan henkilöstö ja asukkaat
  1. 1. Teho-osastojen henkilökunta
  1.2. Todettuja tai epäiltyjä covid-19-potilaita hoitavien vuodeosastojen ja päivystysosastojen sekä ensihoidon henkilökunta
  1.3. Todettuja tai epäiltyjä covid-19-potilaita hoitavien infektiovastaanottojen henkilökunta, koronanäytteenottojen henkilökunta ja koronavirusdiagnostiikkaa tekevä laboratoriohenkilökunta
  1.4. Iäkkäiden sosiaalihuollon asumispalvelujen ja laitoshoidon tehostetun palvelun toimintayksikköjen eli ympärivuorokautisen hoivan asukkaat ja henkilökunta
  1.5. Kriittinen sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö rajatusti, esimerkiksi elinsiirtoyksikköjen henkilökunta

2.1. Ikääntyneet ja henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistavia perussairauksia
2.1.1. Kaikki 80-vuotiaat ja sitä vanhemmat, mukaan lukien samassa taloudessa asuvat omaishoitajat ja ikääntyneet
2.1.2. Kaikki 75–79-vuotiaat, mukaan lukien samassa taloudessa asuvat omaishoitajat ja ikääntyneet
2.1.3. Kaikki 70–74-vuotiaat, mukaan lukien samassa taloudessa asuvat omaishoitajat ja ikääntyneet
2.1.4. Alle 70-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus
2.1.5. Alle 70-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus

2.2. Muu koronavirukselle altistuva henkilöstö ja terveyden kantokyvyn kannalta muu keskeinen henkilöstö

 1. Muu aikuisväestö

Lisätietoja THL:n rokotusjärjestyksestä THL:n sivuilla>>

 

 

 

 Muita uutisia