Oulunkaaren koronatilanne 26.11.: erityisesti Iissä merkkejä koronaepidemian kiihtymisvaiheesta

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri ilmoitti tiistaina alueen siirtymisestä koronavirusepidemian kiihtymisvaiheeseen. Epidemia on samassa vaiheessa myös Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä, jossa kiihtymisvaihe todettiin jo marraskuun alussa

Oulunkaaren alueella koronatartuntojen määrä on maltillinen, mutta kiihtymisvaihe näkyy alueella yksittäisinä uusina tartuntoina ja altistumisina sekä jäljitystyötä tekevien työmäärän kasvuna. Kiihtymisvaiheesta on merkkejä erityisesti Iissä, jossa on todettu 21 tartuntaa ja ilmaantuvuusluku 60,9 on suurempi kuin esimerkiksi Oulussa. Utajärvellä on havaittu 6 tartuntaa, muissa Oulunkaaren kunnissa on vielä alle viisi tartuntaa.

”Oulunkaaren alueellakin havaitut tartunnat ovat monet peräisin harrastuksista, työpaikoilta, illanvietoista ja perhepiiristä. Olemme pystyneet jäljittämään tartunnat ja ketjut hyvin ja altistuneet on asetettu karanteeniin. Nyt on syytä pysytellä ohjeistusten kanssa erittäin tarkkana. Huolta meillä on myös siitä, että kaikki eivät ota vakavasti karanteenimääräyksiä. Karanteeni tarkoittaa, että muita ihmisiä ei saa tavata eikä kodin ulkopuolella saa liikkua, ei edes maskin kanssa. Myöskään vieraita ei saa kutsua kylään. Tartuntatautilain mukaan karanteenin rikkominen on rangaistava teko”, sanoo Oulunkaaren vt. terveyspalvelujohtaja Ritva Väisänen.

Pohjois-Pohjanmaan siirtyminen epidemian kiihtymisvaiheeseen tuo myös Oulunkaaren alueelle mukanaan uusia suosituksia. Suositukset ovat voimassa 26.11. – 18.12. aikana. Alueellinen koronakoordinaatioryhmä suosittelee etätyön ja etäkokouksien hyödyntämistä mahdollisimman kattavasti. Myös maskisuositus laajenee julkisiin sisätiloihin ja yleisötilaisuuksiin, toisen asteen oppilaitoksiin ja korkeakouluihin sekä työpaikoille sisätiloihin aina, kun maskin käyttö on mahdollista. Lisäksi koordinaatioryhmä suosittelee, että yli 10 hengen yksityistilaisuuksia ei järjestetä. Myös ryhmämuotoisessa harrastamisessa on syytä noudattaa tarkennettuja turvallisuusohjeita.

Länsi-Pohjan alueella koronatartuntojen määrän kasvu on saatu taittumaan, mutta epidemiavaihe on edelleen sama. Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri ilmoitti 25.11., että alueella voimassa olevat suositukset jatkuvat 13.12. saakka. Esimerkiksi yli kymmenen hengen tapahtumia ei edelleenkään suositella järjestettäväksi, ja myös maskien käyttöä suositellaan aina, kun turvavälejä ei voida taata. Myös suositus ravintoloiden aukiolo- ja anniskeluajoista sekä suositus yli 18-vuotiaiden sisätiloissa tapahtuvan ryhmäliikunnan keskeyttämisestä on voimassa.

”Epidemiatilanne on molempien sairaanhoitopiirien alueilla sellainen, että nyt kannattaa viettää pikkujoulut jollakin muulla tavalla kuin kokoontumalla yhteen sisätiloihin ja saman katon alle. Esimerkiksi monet perhepiirissä tapahtuneet sairastumiset ovat peräisin perhejuhlista. Kun maltamme jättää nämä kokoontumiset väliin, voimme toivottavasti sitten juhlia joulua rauhassa perhepiirissä”, sanoo Oulunkaaren johtava lääkäri, ylilääkäri Tuula Saukkonen.

 

Lisätietoja:

Tuula Saukkonen, johtava lääkäri, ylilääkäri, Oulunkaari P. 050 597 9971, tuula.saukkonen@oulunkaari.com

Leena Pimperi-Koivisto, kuntayhtymän johtaja, Oulunkaari P. 050 395 0331, leena.pimperi-koivisto@oulunkaari.comMuita uutisia