Oulunkaaren koronatilanne 3.3.2021

TIEDOTE
3.3.2021

Oulunkaaren koronatilanne rauhallinen – kokoontumisrajoitus kuudelle hengelle voimaan 8.3. alkaen
Pohjois-Pohjanmaan alueellinen koronakoordinaatioryhmä ja Länsi-Pohjan pandemiatyöryhmä kertoivat tänään päivitetyistä rajoituksista ja ohjeistuksista alueilleen. Molemmilla alueilla jo voimassa olevat suositukset jatkuvat 28.3.2021 saakka. Lisäksi 8.3. alkaen suositellaan yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten sekä yksityistilaisuuksien osallistujamäärän rajoittamista kuuteen henkilöön valtioneuvoston ja Pohjois-Suomen aluehallintoviraston päätöksen mukaisesti. Pohjois-Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä korostaa lisäksi, että vierailuja ikäihmisten ja riskiryhmien luokse on syytä harkita nyt tarkkaan.
Uusissa rajoituksissa ja suosituksissa on otettu huomioon valtioneuvoston ja sosiaali- ja terveysministeriön linjaukset sekä alueellinen epidemiatilanne. Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä epidemiatilanne on rauhoittumassa, mutta kiihtymisvaiheen kriteerit täyttyvät edelleen. Myös Pohjois-Pohjanmaan epidemiatilanne on rauhallinen, vaikka ilmaantuvuusluku alueella on hieman noussut. Lukuun vaikuttaa Oulun kaupunginsairaalassa havaittu tartuntaketju. Alue on myös edelleen epidemian kiihtymisvaiheessa. Sekä Pohjois-Pohjanmaalla että Länsi-Pohjassa tartuntaketjut pystytään jäljittämään hyvin ja tartunnan lähteet tunnetaan suurimmaksi osin. Niin sanottua muuntovirusta on havaittu muutamalla Ruotsin Skellefteån akkutehtaan työntekijällä, mutta tartunnat havaittiin rajatestauksen yhteydessä, joten virusvariantti ei ole levinnyt alueilla.
”Kummankaan sairaanhoitopiirin alueella ei tällä hetkellä ole perusteltua esimerkiksi siirtyä etäopetukseen tai rajoittaa lasten harrastamista. Sen sijaan meidän kaikkien pitäisi nyt muistaa, että virus leviää tällä hetkellä perheiden sisällä, työpaikoilla ja muissa aikuisten kokoontumisissa. Sen vuoksi suositellaan, että mm. yli 18-vuotiaiden ryhmäharrastustoiminta pysyy keskeytettynä. Työpaikkojen ja kokoontumisten tartunnat voidaan välttää vain koronaohjeistuksia noudattamalla”, sanoo Oulunkaaren ylilääkäri Tuula Saukkonen.
Oulunkaaren alueen koronatilanteeseen on kuluneen seitsemän päivän aikana tullut muutoksia vain Iissä, jossa on tullut esille kaksi uutta koronatartuntaa. Tartuntoja on Iissä tällä hetkellä 41, Pudasjärvellä 14, Simossa seitsemän ja Utajärvellä 10. Vaalassa tartuntoja on edelleen alle viisi.
”Vallitseva tilanne esimerkiksi meneillään olevan lainsäädäntökeskustelun kanssa aiheuttaa paljon epävarmuutta ja myös ongelmia ihmisten arjessa. Viestimme on se, että rokotukset etenevät ja kesä helpottaa tilannetta – jaksetaan vielä. Toinen yhtä tärkeä viesti on se, että ongelmien kanssa ei kannata jäädä yksin. Apua saa ja sitä kannattaa hakea ennakoivastikin esimerkiksi palveluohjauksen numeroistamme tai vaikkapa eri järjestöistä. Pidetään huolta itsestä ja muista”, muistuttaa Tuula Saukkonen.

Lisätietoja:
Tuula Saukkonen, ylilääkäri, Oulunkaari P. 050 597 9971, tuula.saukkonen@oulunkaari.com
Ritva Väisänen, terveyspalveluiden palvelupäällikkö, Oulunkaari P. 050 348 0517, ritva.vaisanen@oulunkaari.comMuita uutisia