Pohjois-Pohjanmaa siirtyi koronaepidemian kiihtymisvaiheeseen

Pohjois-Pohjanmaan alueellisen koordinaatioryhmän linjauksen mukaan epidemia on noussut alueella kiihtymisvaiheeseen eli keskimmäiselle tasolle. Oulunkaaren alueella tilanne on kuitenkin toistaiseksi rauhallinen.

Yksittäisiä tartuntoja on ilmaantunut viimeisen parin viikon aikana Iissä ja Vaalassa, ja altistumisten jäljitys on onnistunut hyvin. Pääosin tartunnat ovat olleet perheen sisäisiä jatkotartuntoja, eli perheenjäsenet ovat olleet jo karanteenissa sairastuessaan, jolloin lisäaltistumisia ei ole päässyt syntymään.

Tartuntamäärät yhteensä koko korona-aikana (tilanne 11.8.2021):
• Ii: 67 tartuntaa
• Pudasjärvi: 26 tartuntaa
• Simo: 9 tartuntaa
• Utajärvi: 12 tartuntaa
• Vaala: 6 tartuntaa

Epidemian torjunnassa on tärkeää noudattaa riittäviä turvavälejä, pestä käsiä, käyttää käsidesiä, yskiä hihaan tai kertakäyttöiseen nenäliinaan ja välttää kasvojen koskettelua. Lataa koronavilkku puhelimeesi ja vältä ylimääräisiä lähikontakteja. Jos sairastut, jää kotiin, tee Omaolo-testi ja varaa tarvittaessa aika koronavirustestiin.

-Alle 40-vuotiaiden rokotuskattavuus pitäisi saada korkeammaksi. Siksi viestini nuorille ja nuorille aikuisille onkin, että ota rokotus ja auta pitämään yhteiskunta auki. Rokotuksen ottaminen vaikuttaa myös omaan elämänlaatuun, sillä kaksi rokotetta saanutta ei laiteta karanteeniin, Oulunkaaren terveyspalvelujohtaja, johtava lääkäri Liisa Cajan-Suokas toteaa.

 

Pohjois-Pohjanmaalla voimassa olevat suositukset ja rajoitukset   

Maskisuositus on voimassa yli 12-vuotiailla joukkoliikenteessä, kouluissa ja oppilaitoksissa, työpaikoilla, harrastuksissa sekä julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa.

Etätyösuositus on voimassa, ja tapahtumajärjestäjiä suositellaan kiinnittämään erityistä huomioita siihen, että osallistujilla on mahdollisuus riittävien turvavälien toteutumiseen.

Ikääntyneiden ja riskiryhmien osalta toimenpiteissä noudatetaan THL:n ohjeistusta. Julkiset ja yksityiset palveluntuottajat ryhtyvät omassa toiminnassaan tehostettuihin suojaustoimenpiteisiin, joilla varmistetaan korkean sairastumisriskin ryhmien suojaaminen koronavirustartunnalta. Vierailuja ikääntyneiden ja riskiryhmien luokse tulee harkita tarkoin. Vieraillessa suositellaan käytettäväksi maskia ja hyvää käsihygieniaa.

Ravitsemusliikkeet toimivat valtioneuvoston ohjeistuksen mukaisesti.

-Suositukset on syytä ottaa vakavasti, jotta pääsemme normaaliin elämänrytmiin, Cajan-Suokas toteaa.

Lisätietoja: 

https://oyskorona.fi/
Oulunkaaren terveyspalvelujohtaja, johtava lääkäri Liisa Cajan-Suokas, liisa.cajan-suokas@oulunkaari.com, 040 630 1336Muita uutisia