Punkkirokorukset alkavat Simossa, varaa aika

 

Punkkirokotukset alkavat Simossa, varaa aika 

Punkkirokotteen saa vain varaamalla ajan puhelimitse etukäteen. Punkkirokotteen ajanvarausnumero 08 5875 5013 palvelee ma-to klo 10-12. Samasta numerosta varataan sekä aikuisten että lasten rokotukset.
Punkkirokotukset ovat Simon neuvolassa, Varkkermontie 1. Kevään rokotuspäivät ovat ma 29.3., pe 9.4. ja pe 16.4.

Ilmaisiin puutiaisaivotulehdusrokotteisiin ovat oikeutettuja Simossa vakituisesti asuvat yli kolmevuotiaat tai Simossa vähintään neljä viikkoa kesäaikaan oleilevat, luonnossa liikkuvat yli kolmevuotiaat.

Kaikki uudet rokotettavat ovat oikeutettuja perusrokotussarjan kolmeen ensimmäiseen annokseen ilmaiseksi. Kolmannen rokoteannoksen jälkeen annettavat tehosteannokset eivät kuulu maksuttomiin rokotuksiin. Tehosteannosta tarvitsevien tulee pyytää resepti terveysasemalta, ostaa rokote apteekista ja tuoda rokote mukanaan rokotuspäivänä.

 

Perusrokotussarja 

Perusrokotussarjaan kuuluu kolme rokotusta. Toinen annos annetaan 1-3 kuukautta ensimmäisen jälkeen. Kolmas annos annetaan 9–12 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta.

Jos suojaa tarvitaan nopeammin, toinen annos voidaan antaa jo kahden viikon kuluttua ensimmäisestä.  Myös tällöin kolmas annos annetaan 9–12 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta.

Jos tarvitaan välitöntä suojaa, voidaan Encepur-rokotteella käyttää nopeutettua rokotusohjelmaa, jolloin kolme ensimmäistä annosta annetaan päivinä 0, 7 ja 21 ja ensimmäinen tehosteannos jo 12–18 kuukauden kuluttua kolmannesta annoksesta.

Aloitettua rokotussarjaa voidaan tarvittaessa jatkaa myös toisella TBE-rokotevalmisteella.

 

Tehosteannokset

Ensimmäinen tehosteannos suositellaan annettavaksi 3 vuoden kuluttua. Tämän jälkeen, jos altistuminen TBE-virukselle edelleen jatkuu, tehostetaan seuraavasti: alle 50-vuotiaana tehosteen saaneelle seuraava tehoste 10 vuoden kuluttua

50-60-vuotiaana tehosteen saaneelle annetaan tehosteet 5 vuoden välein

yli 60-vuotiaana tehosteen saaneelle annetaan seuraavat tehosteet 3 vuoden välein

henkilöille, joiden immuunijärjestelmä on heikentynyt hoidon tai sairauden vuoksi, annetaan tehoste 3 vuoden välein.
Eli esimerkiksi 53-vuotias henkilö, joka on saanut tehosteen edellisen kerran 48-vuotiaana, saa seuraavan tehosteensa 58-vuotiaana.

Puutiaisaivotulehdus on viruksen aiheuttama keskushermoston tulehdustauti, josta Suomessa on käytetty myös nimeä Kumlingen tauti. Virus tarttuu punkin puremasta. Tartunnan voi saada myös infektoituneen lehmän, lampaan tai vuohen pastöroimattomasta maidosta. Tauti aiheuttaa merkittävää ja pitkäaikaistakin sairastavuutta ja voi johtaa pysyvään vammautumiseen. Infektio on harvinainen lapsilla eikä käytännössä pikkulapsilla johda vaikeaan aivo-oireiseen tautiin.

Rokotuksella ei voi suojautua muita punkkien levittämiä tartuntoja kuten borrelioosia vastaan, joten punkeilta täytyy silti suojautua.

Rokotukset toteutetaan TicoVac- ja TicoVac junior -rokotteilla. Yksityiskohtaiset tiedot rokotteesta, sen koostumuksesta, suojatehosta, haittavaikutuksista sekä käyttöön liittyvistä varotoimista löytyvät osoitteesta https://thl.fi/fi/web/rokottaminen/rokotteet/puutiaisaivotulehdusrokote-eli-tbe-rokote

 

 

 

 Muita uutisia