Rokotuskattavuus

Simo ja Vaala ovat saavuttaneet 70 prosentin rokotuskattavuuden 

THL:n arvioiden mukaan rokotuskattavuuden tulisi olla vähintään 70 prosenttia, jotta saavuttaisimme riittävän laumasuojan myös herkästi tarttuvia virusvariantteja vastaan. Ensimmäisen koronarokotteen on ottanut Simossa 71 ja Vaalassa 70 prosenttia väestöstä. Iissä kattavuus on 58 prosenttia, Pudasjärvellä 67 ja Utajärvellä 68. Tiedot päivittyvät parin päivän viiveellä.

Kattavuusprosentit jäljittelevät kuntien ikäjakaumia. Koska ikäihmiset ovat ottaneet rokotetta aktiivisesti, kattavuus on korkeampi niissä kunnissa, joissa on paljon iäkästä väestöä.

-Deltavariantin leviämisen vuoksi rokotuskattavuus olisi saatava nousemaan, jotta saadaan aikaan laumasuoja ja sitä kautta pystytään pikkuhiljaa palaamaan normaalimpaan elämään, rokotustyöstä vastaava perhekeskuskoordinaattori Kirsi Kähkönen muistuttaa.

Neljäkymmentä vuotta näyttää olevan eräänlainen vedenjakaja: vähän alle viisikymppisillä kattavuus on noin 80 prosenttia, kun kolmikymppisillä se on toistaiseksi alle 60 prosenttia. Luvuista siis näkee, että nyt on nuorten ja nuorten aikuisten näytönpaikka. He ratkaisevat, milloin laumasuoja saavutetaan.

-Rajoitukset ovat tähän asti koskeneet hyvin paljon lapsia ja nuoria, ja ottamalla rokotteen voimme yhdessä ehkäistä rajoituksia tästä eteenpäin, Kähkönen toteaa.Muita uutisia