Simossa voimaan uusia koronaviruksen torjuntaan liittyviä suosituksia

Simossa voimaan uusia koronasuosituksia 5. – 22.11.2020

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueellinen pandemiatyöryhmä ilmoitti eilen alueen siirtymisestä koronaepidemian kiihtymisvaiheeseen. Työryhmä ilmoitti myös uusista koronaviruksen torjuntaan liittyvistä kiihtymisvaiheen suosituksista. Simossa koronaepidemiatilanne on rauhallinen, mutta alueen tilanne on huolestuttava. Simossa tartuntoja on edelleen alle viisi. Koronavirusaltistumisia on tullut esille, mutta altistumisketjut on pystytty jäljittämään ja altistuneet on asetettu karanteeniin.

”Vaikka epidemiatilanne on Länsi-Pohjassa muuttunut, on edelleen syytä pysytellä rauhallisena. Esimerkiksi infektiopoliklinikalle ei pidä mennä ilman ajanvarausta. Terveydenhuollosta otetaan aina yhteyttä altistuneisiin, eikä altistumisista tarvitse itse kysellä esimerkiksi terveysasemalta”, sanoo Oulunkaaren johtava lääkäri, ylilääkäri, Tuula Saukkonen.

Uusia suosituksia tulee Simossakin voimaan sairaanhoitopiirin epidemiatilanteen takia. Simossa voimassa ovat kahden viikon ajan (5. – 22.11.2020) seuraavat suositukset:

  • Anniskeluravintoloille suositellaan anniskelun lopettamista kello 22.00 ja ovien sulkemista viimeistään kello 23.00.
  • Yli 18-vuotiaiden ryhmämuotoiset harrastustoiminnat, jotka tapahtuvat sisätiloissa, on suositeltavaa keskeyttää. Myös kuntosalien suositellaan olevan kiinni seuraavien kahden viikon ajan.
  • Kasvomaskia käytetään kaikissa tilanteissa, joissa riittäviä turvavälejä ei voida taata.
  • Yli 20 hengen kokoontumisia on syytä välttää (koskee myös yksityistilaisuuksia).
  • Vanhuksia ja riskiryhmään kuuluvia tavatessa tulee noudattaa varovaisuutta. Vierailuja ikääntyneiden ja riskiryhmien luokse on syytä välttää 10 päivän ajan sen jälkeen, kun on osallistunut tilaisuuteen, jossa on kasvanut riski korona-altistukselle (yleisötapahtumat, harrastustoiminta, ravitsemusliike/tiedossa olevia altistumisia).

Liikkumista ja asiointia Kemi-Tornio-alueella suositellaan välttämään nyt kahden viikon ajan. Mikäli asiointi on välttämätöntä, on kasvomaskia käytettävä kaikissa tilanteissa, joissa riittäviä turvavälejä ei voida taata. Lisäksi on seurattava muita alueiden ohjeistuksia. Mikäli sinulla on hengitystieinfektion oireita, vältä ylimääräistä liikkumista kodin ulkopuolella.

Muistutamme myös influenssarokotuksen ottamisen tärkeydestä. Influenssarokotus voi suojata sekä influenssan että koronaviruksen vakavilta muodolta. Lisätietoa influenssarokotteen ottamisesta Simossa löydät täältä: https://www.oulunkaari.com/kausi-influenssarokotukset-simossa-v-2020/

Toimi näin, jos epäilet saaneesi koronavirusinfektion

Jos epäilee saaneensa koronavirusinfektion, tilanteessa ei ole kiire ja ylimääräistä liikkumista tulee välttää. Terveysasemalle voi mennä vain ajanvarauksella. Yhteydenotto tulee tehdä aina puhelimitse:

  • Simon terveysasema, p. 08 5875 6900 (arkisin klo 8 – 16)
  • Simon koronaneuvontanumero, p. 040 825 1072 (virka-ajan ulkopuolella)

Näytteenotto laajenee myös viikonloppuihin

Koronaviruksen näytteenotto laajenee Länsi-Pohjan alueella myös viikonloppuihin. 7.11. alkaen näytteitä otetaan Tornion terveysneuvontapisteellä, jossa myös simolaiset voivat asioida viikonloppuisin. Näytteenotto on auki lauantaisin kello 9 – 15 ja sunnuntaisin kello 9 – 14. Näytteeseen pääsee vain ajanvarauksella. Koronanäytteenottoon mennessäsi sinun on käytettävä kasvomaskia. Koronanäytevastauksen saapumista odotetaan kotona ja liikkumista yleisillä paikoilla tulee välttää. Jos sinulla on välttämätön tarve liikkua kodin ulkopuolella näytevastausta odottaessasi, on syytä käyttää kasvomaskia. Oireettomien ei kannata hakeutua testeihin, sillä oireettomia ei testata.

Näytteenottopisteen yhteystiedot:

  • Tornion näytteenottopiste, Pakkahuoneenkatu 1
  • Ajanvaraukset: https://ajanvaraus.mehilainen.fi/# Valitse: Henkilö/palvelu: laboratorio. Toimipiste: Tornio, koronanäytteenotto. Tarkemman ohjeen ajanvaraukseen voi katsoa täältä: https://www.youtube.com/watch?v=43Mxf_HeQPU&feature=youtu.be

Oulunkaaren palvelut toimivat normaalisti

Oulunkaaren palvelut toimivat edelleen normaalisti ja vastaanotoille on turvallista tulla. Mikäli rajoitukset vaikuttavat arkeen, voi olla yhteydessä sosiaali- ja perhepalveluiden palveluohjausnumeroon, p. 08 5875 5010 (arkisin klo 9 – 15). Sosiaalitoimiston kautta saa esimerkiksi kauppa-apua. Myös kauppojen kotiinkuljetus- tai noutopalveluita kannattaa hyödyntää.

 

Tiedotetta päivitetty 11.11.2020 I päivitetty maskisuositus ja oireettomien potilaiden testaaminen.Muita uutisia