Tietoa koronavirus- ja infektiotilanteesta 11.3.2020

Tietoa koronavirus- ja infektiotilanteesta kouluihin, päiväkoteihin ja vanhemmille

Tällä hetkellä on liikkeellä paljon erilaisia hengitystieinfektioita aiheuttavia viruksia, kuten RS-virus ja kausi-influenssa. Myös koronavirus puhuttaa ihmisiä kovasti. Koronavirusinfektio on hengitystieinfektio, kuten RS-virus ja influenssakin, joilta kaikilta vältytään parhaiten huolehtimalla käsi- ja yskimishygieniasta, sillä ne tarttuvat yskiessä ja aivastaessa hengitystie-eritteillä tahrautuneiden käsien välityksellä.

Kädet kannattaakin pestä aina:

  • kun tulet ulkoa sisään
  • ennen ruoan laittoa ja ruokailua
  • wc-käynnin jälkeen
  • niistämisen, yskimisen tai aivastamisen jälkeen
  • kun olet koskenut samoja pintoja kuin flunssainen henkilö

Lisäksi kannattaa käyttää kertakäyttöisiä käsipapereita tai henkilökohtaisia pyyhkeitä sekä suojata suunsa ja nenänsä kertakäyttönenäliinalla, kun yskii tai aivastaa. Hyvä yleisohje kouluihin ja päiväkoteihin onkin: älä tule sairaana kouluun tai hoitoon. Vähäinen yskä tai nuha eivät ole esteenä kouluun tai päiväkotiin tulemiselle.

Oulunkaaren terveyspalvelut seuraa koronavirustilannetta tiiviisti ja toimii alueellisesti yhteistyössä Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin infektiotorjuntayksikön ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin kanssa. Lisäksi seurataan päivittäin THL:n antamia ohjeita. Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä on todettu yksi tartunta ja koko maassa 40 tartuntatapausta. Oulunkaari tiedottaa kuntalaisia koronavirustilanteesta aina oleellisten muutosten ilmetessä. Suomessa tilanne on erittäin rauhallinen, eikä Oulunkaaren alueella ole edelleenkään syytä erityistoimenpiteisiin. Hoitohenkilökuntaa on ohjeistettu olemaan valppaana ja tunnistamaan mahdolliset riskipotilaat.

Oulunkaari suosittelee noudattamaan THL:n ja Ulkoministeriön ohjeistusta ja välttämään epidemia-alueille matkustamista. Näitä alueita ovat tällä hetkellä Manner-Kiina, Iran, Etelä-Korea, Italia sekä nyt myös Itävallan Tiroli ja Saksan Nordrhein-Westfalenin osavaltio. Jos palaat epidemia-alueelta, ota puhelimitse yhteyttä lähimmälle terveysasemallesi, josta saat toimintaohjeita.

Nykytilanteessa koronavirusinfektio voi Suomessa tulla kyseeseen vain, jos kaksi kriteeriä täyttyy: jos henkilöllä on akuutin hengitystieinfektion oireita, kuten kuume, yskä tai hengenahdistus, ja jos hän lisäksi on oleskellut epidemia-alueilla tai ollut lähikontaktissa varmennetun koronavirustartunnan saaneen henkilön kanssa. Oireet alkavat noin 14 vuorokauden sisällä altistumisesta. Jos edellä mainitut kriteerit täyttyvät ja epäilee saaneensa koronavirusinfektion, kannattaa ensimmäisenä ottaa puhelimitse yhteyttä alueellisiin neuvontanumeroihin, joissa arvioidaan näytteenoton ja toimenpiteiden tarve. Oulunkaaren terveysasemat ja ajanvarausnumerot ovatkin toissijainen yhteydenottopaikka.

Alueellinen neuvontanumero on Iin, Pudasjärven, Utajärven ja Vaalan osalta OSYP:n (Oulun seudun yhteispäivystys) numero 08 315 2655. Simon osalta neuvontanumero on 040 825 1072. Numerot palvelevat ympärivuorokautisesti.

Viimeisimmät uutiset ja päivitetyt tiedot koronavirustilanteesta saat aina Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, THL:n sivuilta: www.thl.fi.

 

Oulunkaari tiedottaa aiheesta omilla nettisivuillaan ja sosiaalisen median kanavissaan:

www.oulunkaari.com

Facebook: @oulunkaarenkuntayhtyma

Instagram ja Twitter: @oulunkaariMuita uutisia