Yli 12-vuotiaiden koronarokotukset ovat alkaneet

THL:n uuden linjauksen mukaan koronarokotteen saavat nyt myös kaikki 12-vuotta jo täyttäneet. Alle 18-vuotiaiden ajanvaraukset tulee tehdä puhelimitse koronarokotusnumerosta. Nuorten rokotusaikoja voi jo varata, ja toistaiseksi nuorten rokotteita annetaan normaaleissa rokotuspisteissä kuten aikuisten rokotteitakin. Rokote on BioNTech-Pfizerin Comirnaty tai Modernan Spikevax.

Oulunkaari selvittää yhdessä koulujen ja oppilaitosten kanssa, voidaanko jatkossa nuorten rokotuksia hoitaa myös joidenkin koulujen tiloissa. Mahdollisista koulujen omista rokotuspäivistä tiedotetaan sekä koulujen että Oulunkaaren toimesta, mm. Oulunkaaren Facebook-sivulla ja osoitteessa oulunkaari.com.

Lähtökohtaisesti 15-vuotta täyttänyt voi itse päättää, ottaako rokotteen, ja hän ei tarvitse siihen vanhempien lupaa. Jos 12-14-vuotias varaa ajan itse ja tulee rokotukselle yksin, hänellä on oltava mukana huoltajan allekirjoittama rokotuslupa. Yhteishuoltajuudessa lupa tulee olla molemmilta vanhemmilta. Rokotusluvan voi tulostaa myöhemmin tällä viikolla Oulunkaaren nettisivuilta. Jos vanhempi varaa ajan lapsensa puolesta, hän voi antaa luvan samalla puhelimitse, ellei kyseessä ole yhteishuoltajuus, jolloin lupa tulee olla molemmilta vanhemmilta. Myös rokotteen antavalla ammattilaisella on mahdollisuus arvioida tapauskohtaisesti, onko lapsi kykenevä päättämään rokotuksestaan itse.

Muun muassa lapsiasiavaltuutettu ohjeistaa, että vanhemmat tekisivät päätöksen rokotteen ottamisesta yhdessä nuoren kanssa, jotta lapsen itsemääräämisoikeus tapahtuisi.

THL:n uusi linjaus tuli voimaan maanantaina, ja maanantaiaamuna Oulunkaaren alueen vanhemmat ehtivät varata lapsilleen jo kymmenkunta 12-15-vuotiaiden rokotusaikaa.

-Nuorten rokottaminen on tärkeää, jotta opetus voisi pyöriä mahdollisimman normaalisti. Nyt mennään jo toista koronatalvea kohti, ja etäopetus ei ole kenenkään etu, Oulunkaaren terveyspalvelujohtaja Liisa Cajan-Suokas toteaa.

Kuntakohtaiset rokotusnumerot ja soittoajat

SIMO: rokotusnumero 08 5875 5013 palvelee ma klo 8-12, ti-to klo 8-10
rokotuspaikka: Simon terveysasema, Varkkermontie 1.Muita uutisia