Yli 80-vuotiaat saavat kutsuja koronarokotuksiin

Yli 80-vuotiaat saavat kutsuja koronarokotuksiin 

Oulunkaaren kunnissa on alettu rokottaa 80-vuotiaita ja sitä vanhempia sekä heidän kanssaan samassa taloudessa asuvia omaishoitajia tästä viikosta alkaen. Kuntalaisten ei tarvitse tehdä mitään, vain odotella yhteydenottoa. Toistaiseksi rokotuksiin kutsutaan soittamalla henkilölle kotiin.

Rokotuksia järjestetään osassa kuntia myös iltaisin tai lauantaisin, jolloin omaisilla on paremmat mahdollisuudet huolehtia kuljetuksista.

Koronaan liittyvien työntekijöiden sekä ikäihmisten asumisyksiköiden asukkaiden ja henkilökunnan rokotukset jatkuvat. Yksiköt hoitavat rokotukset ja ottavat tarvittaessa yhteyttä omaisiin. Valtaosa tästä ryhmästä on saanut jo ensimmäisen rokotteen, ja osa jo vahvistusrokotteenkin.

THL:n uusien suositusten mukaan BioNtechin/Pfizerin ja Moderan rokotteita annetaan jatkossa ensisijaisesti ikäihmisille ja uutta AstraZenecan rokotetta taas alle 70-vuotiaille. BioNTechin/Pfizerin ja Moderan rokotteella seuraava ryhmä ovat 75-79-vuotiaat sekä heidän samassa taloudessa asuvat omaishoitajansa. AstraZeneca-rokotteen osalta seuraava ryhmä ovat alle 70-vuotiaat riskiryhmiin kuuluvat, ja näillä näkymin heidän rokotuksensa päästään aloittamaan 15.2. alkavalla viikolla. Myös heidät kutsutaan rokotuksiin toistaiseksi soittamalla.

Kaikissa käytettävissä rokotteissa toinen rokote eli vahvistusannos annetaan jatkossa noin 12 viikkoa ensimmäisestä rokotteesta. Koko Eurooppaa koskevat rokotteiden toimitusongelmat näkyvät myös kuntayhtymään tulleiden rokotteiden määrässä. Rokotteita annetaan koko ajan sitä mukaa, kun niitä Oulunkaarelle saadaan.

Oulunkaaren alueella ensimmäisen rokotteen on saanut tällä hetkellä noin 920 henkilöä. Toisenkin rokotteen saaneita on noin 250 henkilöä. Rokotusmäärien tiedot päivittyvät parin päivän viiveellä. Tilanne etenee Oulunkaaren eri kunnissa väkilukuihin suhteutettuna tasaisesti.

Jos epäilee sairastavansa koronaa, tulee soittaa oman terveysaseman ajanvarausnumeroon. Rokotuskysymyksissä sen sijaan tulee soittaa kuntakohtaiseen koronarokotusnumeroon. Ajantasaista tietoa rokotusten etenemisestä saa muun muassa Oulunkaaren nettisivuilta, Facebook-tililtä ja paikallismedioista.

 

 

Ohjeet rokotukseen saapuvalle 

-Tule vain terveenä. Jos sinulla on koronaan liittyviä oireita kuten vähäisiäkin flunssan oireita, peru sinulle varattu aika.

-Tarkista, että tulet oikeaan paikkaan. Rokotus voi olla kunnassasi myös muualla kuin terveysasemalla.

-Käytä maskia ja käsidesiä. Pidä turvaväli muihin rokotettaviin.

-Rokote pistetään käsivarteen, joten kannattaa pukeutua niin, että käsivarren saa helposti paljaaksi.

-Varaa aikaa mahdolliseen jonottamiseen ja että voit viipyä rokotuspaikalla 15 minuuttia vielä rokottamisen jälkeen. Koronarokotteet kuten muutkin rokotteet voivat aiheuttaa haittavaikutuksia rokotteen saamisen jälkeen, minkä vuoksi vointiasi seurataan 15 minuuttia rokotuspaikalla.

-Saat rokotuspaikalta ohjeet, miten sinun kuuluu toimia, jos sinulla tulee rokotuksesta oireita.

 

 

Kuntakohtaiset rokotusnumerot ja soittoajat 

Rokotusnumeroista voi kysyä lisätietoja koronarokotuksiin liittyen. Myös saamansa ajan voi muuttaa tai perua. Tällä hetkellä ajanvarauksia ei voi tehdä itse, vaan henkilökunta soittaa kotiin ja tarjoaa aikaa.

II
08 5875 5011 ma-pe klo 8-9

PUDASJÄRVI
08 5875 5012 ma-pe klo 8-9

SIMO
08 5875 5013 ma-to klo 8-9

UTAJÄRVI
08 5875 5014 ma-pe klo 8-9

VAALA
08 5875 5015 ma-pe klo 8-9

 

 

 

 

Lisätietoja
–terveyspalvelujohtaja Liisa Cajan-Suokas, liisa.cajan-suokas@oulunkaari.com, 040 630 1336
–vs. perhekeskuskoordinaattori Kirsi Kähkönen, kirsi.kahkonen@oulunkaari.com, 050 353 6711 

 

 

 

 

 

 

THL:n määrittelemä rokotejärjestys 

 1. Koronapotilaita hoitava terveydenhuollon henkilöstö sekä ympärivuorokautisen hoivan henkilöstö ja asukkaat
  1. 1. Teho-osastojen henkilökunta
  1.2. Todettuja tai epäiltyjä covid-19-potilaita hoitavien vuodeosastojen ja päivystysosastojen sekä ensihoidon henkilökunta
  1.3. Todettuja tai epäiltyjä covid-19-potilaita hoitavien infektiovastaanottojen henkilökunta, koronanäytteenottojen henkilökunta ja koronavirusdiagnostiikkaa tekevä laboratoriohenkilökunta
  1.4. Iäkkäiden sosiaalihuollon asumispalvelujen ja laitoshoidon tehostetun palvelun toimintayksikköjen eli ympärivuorokautisen hoivan asukkaat ja henkilökunta
  1.5. Kriittinen sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö rajatusti, esimerkiksi elinsiirtoyksikköjen henkilökunta

2.1. Ikääntyneet ja henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistavia perussairauksia
2.1.1. Kaikki 80-vuotiaat ja sitä vanhemmat, mukaan lukien samassa taloudessa asuvat omaishoitajat ja ikääntyneet
2.1.2. Kaikki 75–79-vuotiaat, mukaan lukien samassa taloudessa asuvat omaishoitajat ja ikääntyneet
2.1.3. Kaikki 70–74-vuotiaat, mukaan lukien samassa taloudessa asuvat omaishoitajat ja ikääntyneet
2.1.4. Alle 70-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus
2.1.5. Alle 70-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus 

2.2. Muu koronavirukselle altistuva henkilöstö ja terveyden kantokyvyn kannalta muu keskeinen henkilöstö 

 1. Muu aikuisväestö

Lisätietoja THL:n rokotusjärjestyksestä THL:n sivuilla>>
https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/tarttuminen-ja-suojautuminen-koronavirus/rokotteet-ja-koronavirus/rokotusjarjestys-ja-covid-19-taudin-riskiryhmat

 

 Muita uutisia