Ankkuritoiminta

Ankkuritoiminta on moniammatillista yhteistyötä, joka keskittyy nuorten hyvinvoinnin edistämiseen, rikosten ennaltaehkäisyyn ja rikoskierteen katkaisemiseen. Toiminta toteutetaan ankkuritiimissä, johon kuuluu asiantuntijoita eri aloilta, kuten poliisista ja sosiaali-, terveys- ja nuorisotoimesta. Tiimi tapaa nuoren ja hänen perheensä varhaisessa vaiheessa tarjotakseen tukea ja tarvittaessa ohjatakseen heidät muun avun piiriin.

 

Mikä ihmeen ankkuritoiminta?

Tehtävät ja tavoitteet

Ankkuritoiminnan tehtävät keskittyvät nuorten ja perheiden palveluihin sekä paikallisiin, alueellisiin ja yhteiskunnallisiin toimintoihin. Tavoitteena on ennaltaehkäistä nuorten rikoksia, edistää hyvinvointia yhteistyössä eri alojen toimijoiden kanssa, tarjota oikea-aikaista tukea nuorille ja perheille, tukea nuorten osallisuutta ja ehkäistä syrjäytymistä, tunnistaa ja torjua väkivaltaista radikalisoitumista sekä kehittää ammattilaisten osaamista nuorten hyvinvoinnin parissa.

Toimintaa ohjaavat periaatteet

Ankkuritoiminnan keskeiset periaatteet ovat nuoren osallisuus, yksilöllisyys, kokonaisvaltaisuus, moniammatillinen yhteistyö sekä nuorten hyvinvoinnin edistäminen ja rikosten ennaltaehkäisy. Nämä periaatteet perustuvat eettisiin ja lainsäädännöllisiin lähtökohtiin, jotka edellyttävät yhteistyötä eri alojen ammattilaisten kesken.

Nuoren osallisuus, yksilöllisyys ja kokonaisvaltaisuus

Nuoren osallisuus on keskeinen periaate ankkuritoiminnassa, jossa nuori nähdään oman elämänsä asiantuntijana ja kumppanina. Itsemääräämisoikeuden kunnioittaminen tarkoittaa nuoren kuulemista ja hänen kanssaan avointa keskustelua, myös vaikeista asioista. Yksilöllisyys ja kokonaisvaltaisuus korostavat, että nuoret ja heidän perheensä otetaan huomioon toiminnassa, mikä mahdollistaa varhaisen avun tarjoamisen.

Moniammatillinen yhteistyö ankkuritoiminnassa

Moniammatillinen yhteistyö perustuu yhteisiin tavoitteisiin rikosten ja ongelmakäyttäytymisen ennaltaehkäisemisessä, ja ammattilaiset jakavat vastuun nuoren tarpeiden huomioimisesta. Ankkuritoiminta on tulevaisuuteen suuntautuvaa, sillä siinä käsitellään syitä ja pyritään kestäviin ratkaisuihin. Hyvinvoinnin edistäminen ja rikosten ehkäisy yhdistyvät, ja jälkimmäinen pyritään saavuttamaan myönteisen käyttäytymisen tukemisella.

Nuoren hyvinvoinnin edistäminen ja rikosten ennaltaehkäiseminen

Nuoren ongelmia käsitellessä on tunnistettava kokonaisvaltaisesti vaikuttavat tekijät, ja toiminta vaatii pitkän aikavälin seurantaa. Koulukiusaamiseen ja digitaalisiin uhkiin puuttuminen on osa toimintaa, mikä edellyttää ankkuritoiminnan menetelmien jatkuvaa kehittämistä nykyajan haasteiden mukaisesti.

 

Yhteystiedot

Antero Kotila

Vapaa-aikaohjaaja

Rosa Pietikäinen

Vapaa-aika- ja hyvinvointikoordinaattori


Katso myös