Matkailu

Olet lämpimästi tervetullut Simon, Simojoen ja Perämeren maisemiin kalastamaan, retkeilemään, patikoimaan, melomaan, veneilemään, bongaamaan lintuja ja muuten vaan viihtymään.


Simojoen maisemista löytyy monenlaisia elämyksiä matkailijoille; mm. kalastus, retkimelonta, patikointi ja veneily. Peräpohjalainen maalaismaisema ja vuosisatoja vanhat uljasryhtiset hirsirakennukset vapaana soljuvan lohijoen rannoilla ja Perämeren kaunis saaristo, antavat oman arvokkaan lisän matkailijalle.

Simojoki.com sivuilta tietoa Simojoesta, kalastuksesta sekä muista oheispalveluista. Simojoen karttapalvelu sivuilta tietoa kohteista ja palveluista Simojoen varrelta, Ranuan ja Simon kuntien alueella.

Luonto- ja ulkoilureitit

Martimoaavan soidensuojelualue on 124 km2 ja perustettu v. 1982 suojelemaan arvokkaita suomaisemaa, -kasvillisuutta ja -eläimiä. Soidensuojelualueeseen on helpoin tapa tutustua merkittyä retkeilypolkua pitkin. Reitin pituus on 12,8 km ja patikoinnin voi aloittaa joko Keminmaan (Kivalot) tai Simon (Hangassalmenaho) puoleisesta päästä. Reitin varrella ovat Koivuselän ja Saunasaaren kämpät ja reitin alkupäissä on opastetaulut, laavupaikat, käymälät ja jätepisteet. Hangassalmenahon puolella on rengasmainen 2,5 km pituinen luontopolku ja kaksi lintutornia. Martimojärven rannalla on myös laavu.

Simonkylän luontopolku lähtee Nikkilänsuvannosta ja kulkee osittain Simojoen rantaviivaa pitkin. Luontopolku on 5,6 km pitkä ja polun varrella esitellään erilaisia kasveja ja eläimiä. Luontopolun varrella on nuotiopaikka ja vanha kyläsepän paja.

Kalastusmatkailu, melonta

Simojoki on viimeisen kolmen vuoden aikana noussut yhdeksi maamme suosituimmista kohteista suomalaisten urheilukalastajien keskuudessa. Simon alueella onkin useita kalastusmatkailuyrittäjät tarjoamassa palveluita kalastajille.

Simon kunnan alueella tapahtuvaan Simojoen kalastukseen liittyen löydät kaikki tarpeelliset tiedot Simojoki.com -sivulta. Simon karttapalvelusta  löydät tietoa mm. alueemme retkeily- ja perhematkailukohteista sekä kalastus- ja melontakohteista.

Alueen historia ja nykypäivä

Simojoen alue on vanhimpia asuttuja alueita Lapissa. Asutuksen sijoittuminen heijastelee joen luomia elin- ja kulkumahdollisuuksia. Metsätalouden kehittyminen vaikutti asutuksen laajenemiseen jokivartta ylöspäin. Metsätalous oli alueen tärkeimpiä elinkeinoja 1800-luvun loppupuolelta 1960-luvulle saakka. Simojoella ja jokisuulla toimi muutamia sahalaitoksia.

Maatalous oli toinen pääelinkeino alueella. 1800-luvun lopulla poronhoidon merkitys maatalouden rinnalla kasvoi. Simo on eteläisin poronhoitoalueen kunta. Kalastuksella, metsästyksellä ja luonnontuotteiden keräilyllä on pitkät perinteet.

Simojoki on ollut tunnettu lohijoki keskiajoista lähtien. Lohenkalastus loi vaurautta rannikkoalueiden talouksille. Simonkylän ja Simoniemen lohitalonpoikien rakennukset heijastavat sitä vaurautta, jota lohi toi heille. Joen perkaus 1950-luvulla uittoa varten vaikutti negatiivisesti lohikantaan. Joen kunnostus ja kutualueiden laajentaminen sekä pitkäjänteinen lohikannan hoito 1990-luvulla palauttivat lohen uudelleen jokeen. Joesta on tullut suosittu virkistyskalastuskohde. Siitä osoituksena on mm. pidetyt Perhokalastuksen MM-kilpailut Simojoella 2007.

Kalastuksen ohella Simojoen suosio on kasvanut myös melontaharrastajien keskuudessa. Simojoki on retkimelontaan sopiva joki, jossa on runsaasti koskia. Rantautumis- ja vesillelaskupaikkoja on joen varrella runsaasti. Tiet seuraavat jokivartta lähes koko matkan ja erilaisia palveluita löytyy jokivarresta.

Simoniemen kylä ja Simonkylä tarjoavat kävijälle edustavia Peräpohjalaisia kulttuurimaisemia hyvin säilyneine talonpoikastaloineen. Simonkylän läpi kulkee kolme kilometriä pitkä museotie, jonka varrelle pääosa kylän vanhasta rakennuskannasta on sijoittunut.


Katso myös