Lapin hyvinvointialueen virtuaalipeli osoitti, että nuoret toivovat aikuisten puuttumista kiusaamiseen

Nuoret toivovat aikuisten puuttumista kiusaamiseen

Lapin hyvinvointialueella kysyttiin virtuaalipelin kautta nuorten mielipiteitä ja ajatuksia heidän hyvinvointiinsa liittyen. Hyvinvointia! -virtuaalipeliä pelattiin elokuussa 2023 ja siihen osallistuivat 13–19-vuotiaat lappilaiset. Peliä pelasi laskennallisesti 900 nuorta peruskouluista, ammattikouluista ja lukioista, lähes kaikista Lapin kunnista.

Pelin tuloksista on koottu julkilausuma, joka koostuu nuorten vastauksista. Julkilausuma jaetaan Lapin hyvinvointialueen päättäjien, johdon ja palvelujen järjestämisohjelman laatijoiden tietoon. Lisäksi julkilausuma jaetaan alueen kuntiin, sidosryhmille ja medialle.

Ainakin näitä asioita nuoret nostivat omissa vastauksissaan esiin:

  • Sähköisiä palveluja tarvitaan, unohtamatta kuitenkaan kasvokkain tapahtuvia kohtaamisia
  • Tiedonvälitystä tarvitaan lisää ja sen on oltava kaikille ymmärrettävää
  • Aikuisten tulee puuttua ongelmiin
  • Turvallisia aikuisia tarvitaan

Lue nuorten julkilausuma kokonaisuudessaan täältä. Julkilausuma on myös tämän tiedotteen liitteissä.

Nuoret tunnistivat viheliäisiä ilmiöitä, kuten päihteet ja kiusaamisen

Hyvinvointia! -pelissä pyydettiin nuoria tunnistamaan heidän elämästään eniten aikuisten puuttumista vaativia, viheliäisiä ilmiöitä. Nuoret toivovat aikuisten puuttumista erityisesti kiusaamiseen, erilaisten päihteiden käyttöön, mielenterveyteen liittyviin haasteisiin, väkivaltaan ja yksinäisyyteen.

Hyvinvointialueen aluehallituksen jäsen ja aluehallituksen nuorisovaltuuston edustaja Ilkka-Petri Välitalo kiittää nuoria aktiivisesta osallistumisesta ja virtuaalipelin pelaamisesta. Nuorten mielipiteillä ja asioiden esiintuomisella on aidosti väliä.

– Peliä pelattiin, että saatiin nuorten näkemyksiä ja huolia esiin. Me aikuiset voimme miettiä asioita nuorten hyväksi mutta voidaan mennä myös pahasti metsään, jos ei kuulla suoraan nuorten ääntä, Välitalo toteaa.

Nuoret saivat tehdä meemejä ja esittää kysymyksiä hyvinvointialueeseen liittyen. Kokosimme nuorten esittämiä kysymyksiä ja meemejä yhteen ja teimme haastattelun Ilkka-Petri Välitalon kanssa.

Katso Hyvinvointia! -pelin kysymyksistä koottu video tästä.

– Kiitos kaikille peliä pelanneille, toivottavasti oli kiva pelata. Saimme tosi konkreettisia ehdotuksia ja pyrimme edistämään niitä, Välitalo toteaa.

TÄSTÄ ON KYSE:

  • Hyvinvointia! -virtuaalipeliä pelasi laskennallisesti 900 lappilaista yläkoululaista ja toiseen asteen opiskelijaa elokuussa 2023
  • Peli toteutettiin yhteistyössä Kohti nuorten hyvinvointialueita -hankkeen kanssa.
  • Nuorten julkilausuma on koottu pelin tuloksista, suoraan nuorten mielipiteistä.
  • Julkilausuma on esillä Lapin hyvinvointialueen päättäjille, kunnissa, kouluissa ja Lapha.fi verkkosivuilla, lisäksi siitä tiedotetaan medialle.
  • Nuorten sanoittamia huomioita käytetään osana Lapin hyvinvointialueen palvelujen järjestämisohjelmaa.

Lisätietoja:

Heljä Rahikkala, erityisasiantuntija, Lapin hyvinvointialue, p. 040 670 4054, helja.rahikkala@lapha.fi

Laura Saartoala, osallisuuden asiantuntija, Nuorten Suomi ry, p. 044 012 4609, laura.saartoala@nuortensuomi.fiMuita uutisia