Laajakaistakysely

Simon kunta yhdessä Lapin liiton ja Leader Tunturi-Lapin kanssa kerää tietoa kuntalaisten, yrittäjien ja vapaa-ajan asukkaiden laajakaistatarpeista. Vastaamalla kyselyyn vaikutat alueesi laajakaistayhteyksien rakentumiseen tulevien vuosien aikana sekä siihen, mitkä alueet kunta määrittää laajakaistarakentamisen kärkikohteiksi. Kysely on suunnattu vakituisille asukkaille, vapaa-ajan asukkaille kuin myös yrityksille. Kyselyyn vastaaminen vie aikaa noin 2-4 minuuttia. Vastausaikaa on 21.5.2021 asti.

TÄSTÄ KYSELYYN

 

Taustatietoa laajakaistasta

Laajakaistayhteys on nykyään kodin perusinfraa aivan kuten sähkö, lämpö ja vesi. Nettiyhteydet ovat tuoneet koteihimme uusia mahdollisuuksia poistaen etäisyyksiä. Sohvalta käsin voimme hoitaa muun muassa pankki-, vero- ja vakuutusasiat. Sivistys, koulutus ja opiskelu löytyvät nekin nykyään nettiyhteyden päästä. Toimivat nettiyhteydet mahdollistavat töiden teon missä ja minne tahansa.

 

Tiedonsiirtomäärät netissä ovat kasvaneet huimasti ja jatkavat kasvuaan. Lapissa useimmilla kotitalouksilla on tällä hetkellä käytössään langaton 4G yhteys. Kyseinen yhteys käyttää alueen tukiasemaa, jonka käyttäjä- ja tiedonsiirtomäärät saattavat vaihdella paljon ja tämän myötä myös nopeus. Jos yhteys toimii nyt, ei se takaa sen toimivuutta huomenna. Tulevassa 5G verkossa käyttäjät jakavat myös tukiaseman muiden käyttäjien kanssa. Verkon toimivuuden ja nopeuden varmistamiseksi 5G tarvitsee tiheämpää tukiasemaverkostoa, jonka rakentumisesta maaseudulle ei ole varmuutta. Lisäksi myös 5G tarvitsee valokuitua toimiakseen.

 

Valokuidussa informaatio, kuten internetin ja television sisältö, siirtyy kuitukaapelissa valon nopeudella. Maan alla kulkeva valokuituverkko takaa kotiin nopeimman ja luotettavimman nettiyhteyden 50 vuodeksi ilman muiden käyttäjien, sään tai etäisyyksien aiheuttamaa pätkimistä. Valokuitu tuo kotiin myös laadukkaan kaapeli TV:n.

 

Lisätietoa Jukka Rinne, projektipäällikkö, puh. 040 571 9611, jukka.rinne@lapinliitto.fi


Katso myös